perjantai 28. huhtikuuta 2017

Hyvinvoiva morsian: Treeniboosti

Hääpäivänä en halua olla tippaakaan huolissani ja harmissani painostani tai ulkonäöstäni. Tottakai läheiset ihmiset ovat onnessaan juhlistamassa elämäni onnea kehoni rasvaprosentista huolimatta, mutta haluan itse tuntea oloni mukavaksi ja hoikaksi kehossani tärkeänä päivänä. Viime syksyllä painoni oli korkeimmillaan koskaan, ja siitä olen onnistunut laihtumaan viisi kiloa. Rasvaa on lähtenyt hyvä määrä, ja osa on korvautunut lihaksella tavoitteellisen treenaamisen vuoksi. 

Lapsena olin kovin pyöreä, ja pyöreänä olen pitänyt itseäni aina, vaikka jossain kohtaa olinkin hyvin hoikka! Ihmeellistä, miten peilikuva voi olla niin vääristynyt. Ei minulla mitään syömishäiriötä ollut, liikuin vain niin paljon hevosharrastuksen kanssa.


Ylhäällä olevan kuvan ottamisesta on kulunut kuusi vuotta ja painoa on tullut rehellisesti 20 kiloa (!!!). InBody-mittauksen mukaan siitä on noin 9 kiloa rasvaa, eli siis myös lihasta on tullut noin 11 kilon verran kehoon. Kaupunkielämän ja seurustelun myötä elämäntavat muuttuivat, ja kaikki arvaavat, mitä siitä seuraa. Ensin vain lihoin, sitten aloitin kuntosalilla treenaamisen, mutta syömiset olivat yhä retuperällä pitkään.

Nykyään suunnittelen syömisiäni, kuten kerroin aiemmassa postauksessa ja monipuolistin ja tavoitteellistin liikkumistani. Tällä hetkellä liikun ja huollan kehoani noin 10 tuntia viikossa. 



Pientä edistymistä kuvien välillä!(?) Ylemmän näppäisin huhtikuun alussa, ja alemman kuvan huhtikuun loppupuolella.



Tavoitteenani on vahvistaa lihaskuntoani sekä parantaa aerobista kestävyyttä, sekä myös vähentää rasvaa kehosta. Hääpäivänä edustaminen on hyvä lisämotivaaton lähde, vaikka pyrin kestäviin ja pysyviin muutoksiin.

Pyrin tavoitteeseeni tekemällä 3-jakoista kuntosaliohjelmaa, aerobisia harjoituksia pari kertaa viikossa ja kehonpainoharjoituksia. Teen usein pari treeniä päivässä, jos vain ehdin. Runsaista treenimääristä johtuen huollan kehoani venyttelemällä päivittäin sekä muuten tekemällä verryttäviä harjoituksia.

Tavoitteenani on tällä hetkellä tehdä viikossa:
3 x kuntosalitreeni: rinta-olka-ojentaja / selkä-hauis /jalka-pakara
2 x aerobinen: pitkä kävely / uinti / pyöräily
1 x kehonpainotreeni: syviä lihaksia vahvistavat harjoitteet ym.
7 x kehonhuoltohetki joka päivä, 10-40 min
1-2 x lepopäivä tai hyvin kevyttä liikuntaa



Kulunut viikkoni on ollut seuraavanlainen:

LA - Vp
SU - Kävelylenkki kaverin kanssa 50 min
MA - aamu - Kuntosalilla rinta-olka-ojentaja-treeni + vatsalihakset 60 min 
TI - aamu - Kehonpainoharjoituksia, syviä lihaksia vahvistavia fysioterapeuttisia harjoitteita 60 min
     - ilta - Kahvakuulatreeni harjoittelussa 45 min + venyttelyt
KE - Uinti 1200 m 60 min
TO - Vp
PE - aamu - Kehonpainoharjoituksia, syviä lihaksia vahvistavia fysioterapeuttisia harjoitteita 60 min
     - ilta - Iltakävely bussin vaihtoa odotellessa 60 min

Näiden lisäksi olen kävellyt lyhyet alle kolmen kilometrin matkat töihin ja muualle, sekä venyttelen lihakset kunnolla aamulla ja yleensä lyhyesti treenin jälkeen. Hyötyliikuntakilometrejä tulee viikossa noin 10, ja venyttelyyn ja muuhun kehonhuoltoon aikaa menee noin 3 tuntia.

Tällä hetkellä olen harjoittelussa vieraspaikakkunnalla, ja harjoittelu vie kovasti voimia. Lisäksi pääsen testaamaan erilaisia liikuntamuotoja ja terapiamenetelmiä, jotka menevät osittain hyvästä liikunnasta! Esimerkiksi tänään konttasin ja pyörin väkkäränä lattialla melkein puoli tuntia. Näistä syistä johtuen ennen hyvin aktiivinen salilla treenaaminen on jäänyt taka-alalle, mutta eihän se mitään. On hyvä saada välillä tavallista monipuolisemmin liikuntaa.


Joonas on messissä tottakai myöskin, aina kun töiltään joutaa. Näitä miehen- ja eukonkantoharjoituksia täytyy tehdä taas paremmilla keleillä!

Suuri haaste minulle on liikkumisen rytmittäminen. Ei ole mitään järkeä tehdä viitenä päivänä peräkkäin rankkaa kuntosalitreeniä, jos kunto ei riitä. Liian raskaasta treeniputkesta palautumiseen menee pitkään, ja keho vaatii ravintoa ylimäärin, kun se on ylikuormittunut. Lepopäivät, kevyemmät treenipäivät sekä kokonaisten kevyeiden viikkojen täytyy kuulua aktiivisen treenaajan ohjelmaan. Itselläni toimii parhaiten 4-5 päivän setit: Pari rankkaa lihaskuntotreeniä, yksi kevyempi harjoitus ja reipas aerobinen, sitten lepo,



Välillä masentaa, kun vaakalukema ei tipu. Ongelmana on syöminen. Itsekurini kestää huonosti energiavajetta, joten se on projektin alla... Hyvät ja terveelliset ruuat, säännöllinen ruokarytmi sekä treenien ja levon rytmitys tuottavat pikkuhiljaa tulosta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla omia kokemuksia aiheesta? Linkkaa oma blogisi tai kerro oma vinkkisi minulle ja muille lukijoille! Palaute blogin sisällöstä on hyvin tervetullutta.