torstai 5. huhtikuuta 2018

Häiden musiikkimaailma ♪♫♬


Häissä soitettava musiikki vaikuttaa olevan aika tärkeä juttu. Olen seurannut huolestuneena, pitäisikö minunkin valita joku genre, ja soitella pääruuan aikana akustista kitaramusiikkia, jazzia kakun aikaan vai pitäisikö varata bändi soittamaan kolme settiä tonnin summasta.

Musiikilla ei ole elämässäni erityisen suurta roolia, vaikka satunnaisesti nautin yksin tai porukassa sen kuuntelusta. Joonas kuuntelee paljon enemmän musiikkia työmatkoillaan ja vapaa-ajalla yleensäkin, mutta ei myöskään ole oikein musiikin harrastaja. Kumpikaan meistä ei osaa soittaa, enkä minä pärjää laulutaidossakaan. Joonas osaa laulaa oikein hyvin ainakin silloin, kun on sopivan promilleissa ja uskaltautuu karaokelavalle... En siis elättele toiveita yllätysesityksestä. :D Mutta onneksi saan haaveilla...


TAUSTAMUSIIKKI

Bändin hankkiminen ei tullut kyseeseen rajallisen budjetin vuoksi, eikä meillä kyllä ollut oikein kiinnostustakaan. Häidemme punaisena lankana on pitää rennot iltajuhlat kaverien kesken, ei mitään hienoa ja kalliin oloista show'ta.

Päätimme kasata Spotifyihin soittolistan, johon valitsimme biisit omista suosikeistamme. Mukana on ysäriä, iskelmää, 2000-lukua, uusia hittejä, suomalaista ja ulkomaista, räppiä, poppia ja rockia. Kaikki lempparibiisit siis! Osa kappaleista on hyvällä huumorilla valittuja. Suuri osa biiseistä toki sattuu kertomaan rakkaudesta, mutta kappaleita on todellakin laidasta laitaan. Ainoastaan synkkäsävyiset kappaleet rajasimme ulkopuolelle.

Pyysimme Joonaksen bestman L:ää dj:ksi pyörittämään musalistaa. L on aina ollut Spotifyn puikoissa juhlailtoina, ja hän hoitaa varmasti yhtä rennolla otteella tämänkin illan.

Suunnittelin, että musat jakaisi kahteen osaan. Ensimmäinen lista koostuisi vähän rauhallisemmista ja rennoista biiseistä, joita soitettaisiin ruokailun ja kakuttelun aikana. Alla pari esimerkkiä.

Justin Timberlake - Mirrors
Chebaleba - Kesäfiilistelyy feat. Ricowamos
BILEMUSA

Erikseen olisi villimpi bilemusalista, joka lähtee soimaan häävalssin jälkeen. Heitin Joonakselle vähän aikaa sitten vitsillä, että jos uskallamme, voisimme korkata tanssilattian vetämällä jonkin uskomattoman hauskan koreografian jonkin menobiisin tahtiin. Tämän suunnitelman toteutumista jäämme seuraamaan... Tässä pari illalle varattua biisiä.

MC Hammer - U Can't Touch This
Jare & VilleGalle - Häissä feat. Märkä-Simo


HÄÄVALSSI

Häissämme kaikkein tärkein biisi on kuitenkin ehdottomasti häätanssi! Päädyimme etsimään valssin tahdissa tanssittavaa kappaletta, koska emme laiskuuttamme jaksaneet opetella täysin uutta tanssia. Pieni budjetti ja vähäinen vapaa-aikamme vaikuttivat myös asiaan. Äitini on luvannut tarvittaessa koutsata meitä, jos meinaamme astua toistemme varpaille. 

Vaihtoehtoja oli monia. Halusimme jonkin helposti tanssittavan, kauniin ja perinteisen tanssikappaleen vastapainoksi menevälle soittolistallemme.

1. Tapani Kansa - Sua vain yli kaiken mä rakastan

Joonas ehdotti tätä, koska sanat ovat ihanat.


 


2. Ed Sheeran - Perfect

Tämä oli Joonaksen lemppari, ja todella kaunis biisi. Ehkä oikeastaan liiankin kaunis tanssittavaksi, sillä varmaan vollottaisimme molemmat räkä poskella.
3. Akselin ja Elinan häävalssi - Tapani Kansa

Tämän biisin valitsimme yhteistuumin häävalssiksi. Vaikka kappale on tavallaan jotenkin tummasävyinen, se on todella kaunis. Kappaleella on lisäksi suuri tunnearvo, sillä se soi myös omien vanhempieni häissä 26 vuotta sitten. Hauskaa, että saimme jälkikäteen kuulla, että tämä oli myös Joonaksen bestman T:n häissä häävalssina. Emme itse muistaneet asiaa ollenkaan.

Häävalssi olisi helpoin tanssia sisätiloissa, jossa on valmiina kaikki äänentoistolaitteet, ja siitä olisi luontevaa jatkaa bilesoittolistalla. Mutta olisipa ihana tanssahdella iltakasteisella nurmikolla paljain jaloin! Hyttysten syötävänä viilenevässä illassa... astuen koirankakkaan... no jaa.


KIRKKOMUSIIKKI

Kirkossa pitää kuulua häämarssi sisään ja ulos, sekä jokin kappale soitettavaksi itse vihkiseremonian aikana.

Häämarssien kuuntelu jäi aika suppeaksi, koska halusimme kumpikin hyvin perinteiset kappaleet. Valitsimme sisääntulomarssiksi tutun ja turvallisen Erkki Melartinin Prinsessa Ruususen häämarssin, joka on myöskin soinut omien vanhempieni häissä. Onhan se kaunis ja todella vaikuttava!
Poistumismusiikiksi sopisi mahdollisesti Toivo Kuulan Häämarssi, joka on myös erittäin kaunis. Tämä saattaa vielä muuttua. Minulla kulkee kylmät väreet näitä kuunnellessa!

Vihkiseremonian aikana soitettavan musiikin valinta oli vähän ähräämistä. Joonaksen kiinnostus musiikkipohdintoja kohtaa lopahti tyystin tässä vaiheessa, ja siinä samassa katosi minunkin mielenkiinto. Meistä kumpikaan ei ole uskonnollisimmasta päästä, vaikka molemmat kuulumme kirkkoon. Etsinnässä oli kaunis kappale, joka ei olisi ihan ylistävimmästä päästä. Mietin ja kuuntelin Suvivirren läpi, ja Nousta sain aamuun -kappale oli myös suhteellisen vahva ehdokas.

Pikkusiskoni rippijuhlasta viime kesältä jäi mieleen ihana Nuoren seurakunnan veisukirjasta löytyvä Pekka Simojoen Sama taivas, sama maa -kappaleen sanat ja melodia. Minulla meni kauan, ennen kuin löysin kyseisen biisin, sillä sanat olivat täysin unohtuneet. Tämä on täydellinen! Toivottavasti se kelpaa myös papille ja kanttorille.
Häihin on kolme ja puoli kuukautta. Jännitys tiivistyy, mutta olemme kaikki kuitenkin ihan levollisia. Esteettömyystodistusten haun voisi laittaa tulille. Eniten minua kuitenkin polttelee häämekkoni! En ole sovittanut sitä tammikuun jälkeen, jolloin se oli tiukempi kuin ikinä. Vetoketju meni äherryksen jälkeen kiinni, mutta se meinasi revetä. Tämä harmitti minua niin kovasti, etten edes tainnut mainita tästä hirvittävästä hetkestä täällä blogissa. Mekkoa pitäisi uskaltaa sovittaa ja testailla erilaisten korollisten kenkien kanssa, jotta osaan suunnata kaupoille lähikuukausina.

Painonpudotusprojekti ei vaan ole vaa'an mukaan edennyt, mittanauhakin sanoo samaa vanhaa. Peilikuvaan en uskalla luottaa, vaikka toivonrikkaana lihaserottuvuus on saattanut parantuakin, ja tämähän tarkoittaa kiinteytymistä. Ruokavalio on ollut hyvä, kasvispitoinen ja sopivan reilusti koostettu, treenit kulkevat todella hyvin, treenittömiä päiviä on sopivasti, nukun 7-9 tuntia yössä. Missä vika?! Harmittaa. 

Alkuvuodesta aerobiset treenit jäivät hyvin vähiin, eikä treeniohjelmani ollutkaan niin pätevä, kuin suunnittelin. Luulen myös, että kovin vauhdikas elämäni ilmenee stressinä, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan ja palautumiseen. Olen nyt parin kuukauden sisällä jo toista kertaa kipeänä, ja vähän arvelen tämänkin johtuvan stressistä. Lisäksi limapussi tulehtui, polvi kipeytyi, koskaan ei ehdi lepäämään, aina on kiire, pää leviää. 

Luotan kuitenkin siihen, että kun selviän vielä kuukauden päivät viimeisestä lukukaudesta harjoitteluineen, ja alan polkemaan töihin ja takaisin 22 kilometriä päivittäin, ylimääräinen rasva tirisee vauhdilla irti. Uusi saliohjelma on mahtava, ja kesän alusta muutan taas treeniohjelmaa antamaan keholle lisää ärsykettä. Mutta minun täytyy oikeasti opetella varaamaan aikaa rentoutumiselle!

Siinä tilannekatsaus tähän hetkeen. Palataan asiaan, toivottavasti hyvin iloisten uutisten parissa!


3 kommenttia:

 1. Romanssi (eli niinkuin monet siitä taitaa puhua "sua vain yli kaiken mä rakastan"-nimellä) on ihan mielettömän kaunis kappale ja meilläkin ollut harkinnassa, rakastuin tuohon joskus kun kuulin Antti Railion laulaman version ja se sykähdytti tosi paljon.
  Musiikin valinta on tosi vaikeaa! Ihan kauheaa yrittää valita pmaks tanssiks semmoista biisiä joka olis ihana ja merkityksellinen, muttei kuitenkaan saa kyynelhanoja aukeamaan ihan täysin, koska en halua myöskään vollottaa räkä poskella ekaa tanssia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä todella kaunis! Meidän tanssikoutsi eli äitini oli sitä mieltä, että Akselin ja Elinan häävalssi on liian hidas ja sen vuoksi vaikea tanssittavaksi, mutta katsotaan... tuossa on hyvä vaihtoehto.

   Olet kyllä aivan oikeassa... Kaikkein kauneimpia biisejä on paha laittaa soittolistallekin, sillä varmaan siinä vaiheessa nyyhkytyttää viimeistään. Kiitos vertaistuesta! :D

   Poista
 2. Muutama biisi mikä tuli mieleen noiden ehdotuksiesi pohjalta:
  Teflon brothers -lähiöunelmii (bilebiisi)
  Lord est - bumpperi (rekkaviittauksia)
  E type - life (bilebiisi)

  VastaaPoista

Onko sinulla omia kokemuksia aiheesta? Linkkaa oma blogisi tai kerro oma vinkkisi minulle ja muille lukijoille! Palaute blogin sisällöstä on hyvin tervetullutta.