tiistai 10. huhtikuuta 2018

Draamaa ja juomapolitiikkaa

Minun ja Joonaksen yhteinen vapaapäivä/saikkupäivä meni eilen lähes kokonaan häähörhellyksessä. Ja Joonas oli täysillä mukana! Mahtava juttu!

Teimme pari päivää sitten sähköisen palvelun kautta pyynnön avioliiton esteiden tutkinnasta osoitteessa evl.fi. Oletimme, että kaikki kunnossa, emme ole serkkuja toisillemme tai vastaavaa...

Eilen Joonakselle kilahti sähköpostiin viesti, jossa kerrottiin, ettei Joonas kuulukaan kirkkoon! Voitteko kuvitella muutaman sekunnin kestävän paniikin? Kirkko perutaan, kutsut perutaan, maistraattivihkiminen kahdella todistajalla... no joo. Joonas on käynyt kuitenkin rippikoulun, mutta kaverin kannustamana oli eronnut kirkosta 8 vuotta sitten. Vahvistusviestiä ei kuitenkaan tullut, joten Joonas aatteli, että eropyyntö ei ollut mennyt läpi, ja antoi asian olla. Eilen sulho sitten liittyi erittäin rivakalla tahdilla evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi. Kaikki hyvin, kirkkohäät ovat edelleen tulossa! 

Toinen eilisen suuri keskustelunaihe oli häidemme juomapolitiikka. Suuret linjaukset teimme jo edellisenä kesänä, mutta nyt laitoimme rytinällä kaikki laskelmat ja juomalaatujen valinnat keskustelun alle.
Haluaisimme rennot iltajuhlat, jossa on alkoholitarjoilu, mutta kukaan ei pääsisi ihan örvellyskuntoon. Kaikki vieraat ovat huippuja, eikä mukana ole yhtään suuren riskin vierasta. Kuitenkin suuren juhlan hengessä saattaa tulla ylilyöntejä itse kullekin, kun oikein porukassa innostuu... Tarjoamme siis ainoastaan mietoja juomia. Haaveilen vielä kahviin lisättävästä Baileys-tujauksesta, mutta katsotaan... :)

Suuri rajoittava tekijä on edelleen budjettimme, joka pitää huomioida. Alkuperäiseen budjettiin olen varannut hääjuomiin 500 euroa. Tämän vuoksi meidän häissämme juomat juodaan rennosti tölkeistä lukuunottamatta viinejä, mehua ja muita tavallisia ruokajuomia. Meille ei myöskään tule boolia, drinkkejä eikä baarimikkoa.


Alku-/onnittelumaljoiksi tulee
 • kuohuviiniä: mahdollisesti superhauskan näköistä Avivan sinistä kuoharia, joka ei ole kuitenkaan ihan kamalan hintaista (10 e/pullo). Maku on vähän pliisu, mutta ulkonäkö korvaa sen kyllä!
 • 1 annos/juova vierasRuokajuomiksi tulee
 • valkoviiniä
 • ja punaviiniä: edullista, mutta hyvää viiniä, merkkien valinta vaatii ehkä maisteluillan ja mielipiteet häätiimiltä
 • näitä yhteensä 2 annosta/juova vieras, meidän häissämme hieman enemmän valkkaria suhteessa punkun määrään
Seurustelujuomiksi tulee
 • olutta: Sandels - lähes kaikille menevä vähän parempi olut
 • 8 annosta/juova vieras, koska yleensä olutta ottavat miehet ottavat vähän reilummin
 • kuivaa omenasiideriä: Fizz tai vastaava. "Minun" juoma :)
 • lonkeroa: Garage - tämä on Joonaksen kaveripiirissä legendaarinen juoma, joka mielletään Joonaksen juomaksi, ja siksi aivan pakollinen. Mahdollisesti kahta eri sorttia.
 • kumpaakin 6 annosta/juova vieras, koska näitä juovista vieraista osa juo sekä Garagea että omenasiideriä, ja osa ottaa lisäksi viiniä ja olutta

Alkoholittomiksi vaihtoehdoiksi tulee
 • Coca-colaa
 • Jaffaa
 • Vichyä
 • näitä yhteensä 5 annosta/ei-alkoholia juova vieras. Näiden lisäksi tarjolla on vettä, maitoa, kotikaljaa ja mehua. Määrä on laskettu yläkanttiin niin, että myös alkoholia juoville jää reilusti alkoholittomia vaihtoehtoja juotavaksi.

Juomien määrän arviointi on hirvittävän hankalaa. Kuuluisa ohje on, että kutakin tuntia kohden yksi annos, ja ensimmäistä tuntia kohden kaksi annosta. Meidän kemumme alkavat klo 16 ruokailulla, ja juhlatilasta poistutaan noin klo 23, otollista juhla-aikaa on siis 7 tuntia. Tämän perusteella yhtä juojaa kohti pitäisi varata 7+1 juoma-annosta. 

Kuitenkin osa juhlaväestä poistuu aiemmin talosta, osa lähtee jatkoille vuokraamaamme mökkiin, osa (miehet, jotka pitävät oluesta) juo yli tämän määrän, osa nauttii alkoholittomia juomia välissä ja osa ottaa pari annosta, jotkut toimivat kuskeina. Lisäksi osa porukasta juo vain olutta, osa vain lonkeroa, ja osa vähän kaikkea. 
Jokaista seurustelujuomasorttia ei mun mielestäni kannata kertoa koko alkoholia juovalla vierasmäärällä. Tein siis exceliin taulukon, johon arvioimme, ketkä juovat mitäkin sorttia, jolloin sain arvion tarvittavista määristä. Allaolevassa kuvassa näkyy tiivistetty näyte taideteoksestani. Sarake "Absolut" tarkoittaa ei-alkoholia juovia vieraita. Teen exceliin vielä muutoksia, mutta tässä on idea esiteltynä.
Samassa excelissä on myös ilmoittautumiset, majoitussuunnitelmat ja kyydin tarve. Tähän voisin lisätä myöhemmin myös erityisruokavaliot ja juomien kustannukset. Annosmääriä muuttamalla kaavat laskevat automaattisesti uudet kulutuslukemat. Alimmaisilla vaaleansinisillä soluilla lukee, montako laatikkoa tai litraa tiettyä juomasorttia tulisi hankkia. 

Vasemmalle alhaalle olen laskenut, että kun kaikki alkoholisortit otetaan mukaan, yhtä alkoholia juovaa vierasta kohti riittäisi 11,8 annosta alkoholia. Eli kaiken juotavan ei pitäisi loppua kesken, ja varmaan jää ylikin.

Näillä mennään toistaiseksi, mutta pitää vielä kysellä mielipiteet häätiimiltämme. Näitä vinkkejä ei siis kannata ottaa kirjaimellisesti, mutta ideoita voi ammentaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla omia kokemuksia aiheesta? Linkkaa oma blogisi tai kerro oma vinkkisi minulle ja muille lukijoille! Palaute blogin sisällöstä on hyvin tervetullutta.