perjantai 24. elokuuta 2018

Iso loppulasku: häiden kokonaisbudjetti



Tässä postauksessa esittelen, paljonko alunperin suunnittelimme budjettiin laittavamme rahaa, ja paljonko sitä loppujen lopuksi oikeasti meni. 

Budjetoin aivan kaikki häihimme liittyvät kulut Excel-taulukkoon, jota oli helppo muokata. Lopputuloksena on raadollisen rehellinen ja tarkka laskelma, josta näkyy, paljonko niin kutsutut pienen budjetin häät todella kustansivat. Edellinen budjettiamme käsittelevä postaus löytyy täältä.




Budjettitaulukossa näkyy vasemmalla alkuperäinen, suunniteltu budjetti häiden valmisteluiden alussa. Keskellä on hankintojen todellinen hinta, ja oikeaan reunaan oli kätevä merkitä häävalmistelujen edetessä, mitä on jo maksettu.  Samassa tiedostossa oli myös säästötiliemme saldot, jolloin varojen yli elämistä oli mahdollista seurata tarkasti. :) 

Excelistä näkee, että alkuperäisestä budjetista puuttui täysin joitakin osa-alueita (kaikki tyhjät kohdat). Esimerkiksi en ollut miettinyt ollenkaan mitään sormusten kaiverruksia. 

Olen oikeastaan oikein tyytyväinen häidemme budjetin onnistumiseen. Alkuperäinen suunnitelma ylittyi vain vajaalla tuhannella eurolla. Jotkut asiat maksoivat suunniteltua enemmän, ja joissakin asioissa budjetti alittui mukavasti.

Saimme paljon häihin liittyviä asioita lahjaksi, täysin pyytämättä! Esimerkiksi saimme kukkakauppa Cosmoksesta häälahjana kaaso H:n äidiltä morsiuskimpun ja bestmanien ja kaasojen kukkavieheet. Juhlien kahvitteluun yksi vieras oli tuonut itse leipomiaan supersöpöjä keksejä, ja vanhalta perhetutulta saimme mansikoita tarjottavaksi. Jatkomökkiin saimme äänentoistolaitteeksi JBL:n kaiuttimen bestmanilta ja tämän kihlatulta. Minihäämatkamme vietimme mielettömän hienossa luksushuoneistossa, jonka upgreidasi ihana sukulaisemme perustasoa paremmasta superiorhuoneesta (tästä tulee myöhemmin vielä lisää!). 




Jokainen lahja on ollut aivan mieletön ja ihana, ja jokaisen tunnearvo on rahallista arvoa todella paljon suurempi. Näitä ihmisiä emme voi tarpeeksi kiittää. <3

Saimme tehtyä myös ilman kuluja paljon asioita. Esimerkiksi kutsukorttien tekoon kaikki tarvikkeet löytyivät jo valmiiksi. Löysin paksua vesiväripaperia kaapin perukoilta, ja sain käyttää siskoni laadukkaita vesivärejä ja siveltimiä kutsujen maalaamiseen. Ihana kaaso K kirjoitti kalligrafiseen tyyliin runot kansiin lahjaksi. <3 Ja kotitulostimella oli hyvä tulostaa hääinfot ja sisäkannen viralliset tekstit. 

Valokuvauskohtaa ei löydy Excelistä ollenkaan, sillä pikkusiskoni Jojo lupasi kuvata meitä ilmaiseksi heti alunperinkin. Tosin ostimme hänelle uuden hinnakkaan objektiivin, mutta sitä ei lasketa. :)  Myöskään hääautoon ei uponnut rahaa, kun päätimme valita rakkaan perheenjäsenemme hääautoksemme. Koristeina käyttämiämme simpukoita olin kerännyt aiemmin merenrannalta ja osan saimme lainata siskoiltani.




Ohjelmakyltin tekoon löysin vanhat laudanpätkät äitini varastoista, ja istumajärjestyksen vieraskortteina toimivat merenrannalta haetut kivet. Samalla kympin maalipönikällä maalasimme kaikki tarvittavat tekstit. Pöytiin pikkusiskoni keräsivät luonnonkukkia hääpaikan ympäristöstä (toimi muuten oikein hyvin!).




Lisäksi pakollisissa ostettavissa asioissa pihistelimme, mutta laatua saaden. Yli tuhat euroa alunperin maksanut häämekkoni löytyi tosiaan Fb-kirppikseltä 245:llä eurolla, ja Joonas käytti reilu vuosi sitten  Sokokselta ostettua hyvää peruspukua. Sukkanauhan ostin Love me do -messuilta, ja sormusten kaiverrusten tekijän kilpailutin huolellisesti. Metsästin myös pitkään täydellistä ja edullista sormusta, jonka teetätin sitten Kultartissa. Nyt en voisi olla tyytyväisempi rinkuloihini! Häämeikki ja -kampaus tehtiin laadukkaasti hiusstudio Iloassa. Kaikista piheintä oli, kun viilasin ja lakkasin kynteni itse... 




Myös hääpaikan valinta oli todella hyvä. Mansikkaharjun paikka oli todella edullinen ja laadukas verrattuna Kuopion häämestoihin, jotka saattoivat maksaa neljä kertaa enemmän ja sisältää vähemmän palveluja. Kannatti todellakin.

Pahin ylilyönti tapahtui koristeluiden osalta, vaikka saimmekin tehtyä paljon ilman kuluja. Alunperin budjetoin koristeisiin 80-90 euroa, mutta Excelistä näkyy, että niihin upposi 366 euroa (turkoosi alue)! Hölmöin ja samaan aikaan hauskin budjetin ylilyönti on kyllä tämä Volvo V60 -kakunkoriste. Onneksi suurimman osan koristeista pystyy myymään eteenpäin.

Excelin ja tämän postauksen yhteenvetona voi siis sanoa, että 4000:lla eurolla on mahdollista järjestää ihanat häät. Häämatkasta tulee tosiaan vielä postaus erikseen. Vielä budjettilaskelmasta puuttuu kiitoskorttien valmistaminen ja lähetys (70 e)  sekä sukunimen vaihtoon liittyvät kulut (120 e).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko sinulla omia kokemuksia aiheesta? Linkkaa oma blogisi tai kerro oma vinkkisi minulle ja muille lukijoille! Palaute blogin sisällöstä on hyvin tervetullutta.